CV

‘Je hebt me al beloond,’ zei de nachtegaal tegen de keizer. ‘De eerste keer dat ik zong, heb ik tranen in je ogen gezien, dat vergeet ik nooit! Dat zijn de juwelen die een zangershart goed doen.’

Uit De Nachtegaal H.C. Andersen / I. Stravinsky

 

CV

Marjan studeerde hoofdvak zang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Aansluitend volgde zij daar de drie-jarige Masteropleiding Opera. Zij studeerde daar af met de opera’s Sancta Susanna van Hindemith en Mavra van Strawinky.

Tijdens haar studie al nam zij deel aan de opera La rappresentatione di anima e di corpo van Cavalieri in het Festival Oude Muziek en tijdens een tournee door Italië.

Na haar afstuderen nam Marjan deel aan het Cristina Deutekom Concours, waarvan zij laureaat werd. Hierna volgden vele concerten in binnen- en buitenland, o.a. op de Nederlandse Antillen. Ook werd zij aangenomen bij de Operastudio van de Nationale Reisopera waar zij verschillende grote rollen zong, o.a. Carolina in Il Matrimonio Secreto van Cimarosa en in Ba-Ta-Clan van Offenbach. Daarnaast zong zij in het Groot Omroepkoor, Collegium Vocale Gent en vele andere professionele ensembles, waar zij werkte met dirigenten als Reinbert de Leeuw, Hans Vonk, Ricardo Chailly, Jaap van Zweden, Philippe Herreweghe, Frans Brüggen.

Vele liedrecitals gaf zij samen met pianisten Jaap Kooi en Phyllis Ferwerda.

Na haar afstuderen werd Marjan gecoacht door Margreet Honig en Carolyn Watkinson. Ook volgde zij vele masterclasses bij o.a. Elly Ameling, Robert Holl, Birgit Nillson, Arleen Auger, Jard van Nes, Roberta Alexander. Met een speciale beurs kon zij aan de gerenomeerde Britten-Pears Foundation in Aldeburgh (Engeland) studeren bij vocal coach Janine Reiss.


Het lesgeven was vanaf het begin van haar carriere altijd al een vanzelfsprekend onderdeel.Vele jonge zangers heeft zij al op weg geholpen naar conservatoria en podia.

Sinds een aantal jaren richt zij zich uitsluitend op het lesgeven en coachen van jonge, professionele zangers. Haar lespraktijk bestaat uit talentvolle zangers, waarvan de meesten afgestudeerd zijn aan conservatoria en werkzaam zijn als solist en ensemblezanger bij gerenomeerde gezelschappen als Holland Opera Express, Opera Zuid, De Nederlandse Opera, Collegium Vocale Gent, Baroque Choir Ton Koopman, de Nationale Reisopera, de Vlaamse Opera en het Groot Omroepkoor. Haar studenten vallen regelmatig in de prijzen o.a. op het Internationaal Vocalistenconcours in Den Bosch, het Prinses Christina Concours en The Classic Young Master. Marjan is gespecialiseerd in het opleiden van jonge talenten vanaf 15 jaar. Haar studenten nemen ook deel aan masterclasses op nationaal en internationaal niveau, zoals bijvoorbeeld bij Cecilia Bartoli , Nelly Miricioiu en Thomas Quasthoff.

Zelf geeft Marjan ook regelmatig masterclasses en workshops met pianisten Andrew Clark en Mirsa Adami.

Sinds september 2011 is Marjan verbonden aan het ArtEZ-conservatorium in Zwolle als hoofdvakdocent Zang Klassiek, waar zij tevens methodiek zang geeft.

In 2015 reisde zij naar Leeds om lessen en een masterclass te geven aan de zangstudenten van Leeds University in het kader van Erasmus Exchange. In 2016 zal zij dit opnieuw gaan doen.